16.6.2024

Modiství – Modistka – Modista

Modiství je nádherné a velmi vzácné řemeslo, které se zabývá výrobou dámských pokrývek hlavy, zejména klobouků a fascinátorů a dalších módních doplňků na hlavu. Modisté to jsou muži ( v současné době není znám v ČR žádný modista ), kteří vyrábí dáské klobouky a modistky to jsou ženy , jsou to zruční mitři řemeslníci, kteří navrhují, vyrábějí a prodávají různé druhy klobouků s důrazem na individuální přístup k zákazníkovi a na precizní ruční práci.

Historicky mělo modiství velký význam, zejména v době, kdy byly klobouky nezbytnou součástí denního oděvu a módního vzhledu. A dnes je modiství vzácným řemeslem přesto stále žijícím a ačkoli je častěji spojováno s luxusní módou , pěkný klobouček vytvořený na zakázku je stále vyhledávaným artiklem.

Modisky pracuji zejména na zakázku pro individuální klienty, případně připravují kolekce pro módní přehlídky nebo filmový průmysl, kde jsou klobouky a pokrývky hlavy významným doplňkem kostýmů.

V dnes jsou krásné klobouky a fascinátory předmětem zájmu sběratelů a milovníků hautecouture ale i pinup a vintage módy , kteří vyhledávají unikátní, ručně vyrobené nádherné klobouky .

Modiství, kdysi vzkvétající řemeslo, které bylo nedílnou součástí módního ale i běžného světa, bohužel zažilo těžké období úpadku. Dříve nezbytné pokrývky hlavy, jako jsou klobouky a čepice, se postupně vytrácely z každodenního života a s nimi zmizeli mistři tohoto řemesla.

Modistky, kteří se s láskou a péčí věnovali výrobě a úpravě pokrývek hlavy, dnes v České republice téměř vymizeli.

V nyníi je v ČR opravdu málo modistek, které drží při životě tuto krásnou a tradiční profesi.

Bohužel, možnosti, jak se v tomto oboru vyučit již neexistují. Odborné učiliště, kde se modiství předávalo z mista na učně definitivně zanikla s koncem 20 stoleti.

Mladí lidé tak zcela ztratili příležitost učit se od zkušených mistrů a rozvíjet své dovednosti v tomto oboru.

V posledních letech jsme svědky fascinujícího návratu k noblese a eleganci, která byla kdysi doménou minulých generací. Ženy opět začínají vyhledávat krásné klobouky a fascinátory , které podtrhují jejich osobitý styl a dodávají jim na důstojnosti. Vzpoměly si, že klobouk je stále korunou dámy.

Tento trend není jen otázkou módy, ale také výrazem touhy odlišit se a touhy po luxusu a kvalitě, tradici a jedinečnosti.

Současná společenská klobouková renesance přináší zpět do popředí zájem o ručně vyráběné klobouky na zakázku, které se stávají vrcholem každého modelu. Klobouk již není jen praktickým doplňkem, ale symbolem elegance a dobrého vkusu. Na významných společenských událostech, svatbách, ale i v každodenním životě, klobouk dodává ženám šarm a sebevědomí.

V dnešní době jsme svědky fascinujícího návratu k noblese a eleganci, kterou s sebou nese nasazený klobouk.

Tento rostoucí zájem o klobouky vedl k obnovení poptávky po řemeslné zakázkové výrobě. Mnoho žen nyní vyhledává unikátní, ručně vyráběné klobouky, které odpovídají jejich osobnímu stylu a potřebám. Tradiční řemeslo modiství tak zažívá pomalé oživení, protože stále více lidí si uvědomuje hodnotu a krásu ručně a precizně vyrobených výrobků.

Navzdory tomu, že modiství jako řemeslo zažilo totální úpadek a prakticky všechny dílny v České republice již zanikly, existuje místo, kde se tato krásná tradice udržuje a rozvíjí.

Ateliér Jeruzalémská v Praze je jediné místo v České republice, kde se můžete naučit umění modiství. Nabízíme odborné řemeslné kurzy, které vás zavedou do světa ruční výroby klobouků a pokrývek hlavy.

Pod vedením zkušených lektorů si osvojíte techniky a postupy, které vám umožní vytvořit si vlastní, jedinečný klobouk. Přijďte a objevte kouzlo modiství v Ateliéru Jeruzalémská – místo, kde tradice žije a kde se sny o vlastnoručně vyrobené pokrývce hlavy stávají skutečností. Připojte se k nám a staňte se součástí této krásné renesance elegance a tradice. Vyrobte si klobouk ci fascinátor pro sebe, nebo směle, pomalu krok po kroku s naším ročním mentoringem ,naučte se řemeslo od počátku získejte certifikát a vybudujte svůj modistický salón.